Hogyan segíthet a télikert a depresszió ellen?

november 25, 2015

Hogyan segíthet a télikert a depresszió ellen?

 

A téli időszak alapból mindenki hangulatára rányomja a bélyegét. Hideg van és sötét, és leginkább otthon ülünk a négy fal között, mert sokszor kimozdulni sincs kedvünk. Gondoljunk bele milyen jó lehet ha van egy olyan hely a házban, ahova a téli időszakban is kiülhetünk és relaxálhatunk. A télikert egész nap világos, és ha süt a nap D-vitaminnal is feltöltődhetünk. Már a gondolattól is jobb kedvünk lesz. A téli hóesésben nincs is jobb, mint ülni a télikertben, egy kanapén vagy kényelmes fotelben, és szürcsölni a forró teát egy kellemes lágy zene mellett.

A télikert hangulatát még inkább fel lehet dobni, ha odatesszük a növények nagy részét, és egy kis esőerdőt kreálunk magunknak, ahova ha besüt a nap, el is felejtjük melyik évszakban vagyunk, és csak élvezzük a napsugarak jótékony hatását. Így könnyedén búcsút mondhatunk a depressziónak és soha többé nem lesz vele gondunk. Bármikor rossz kedvünk van, csak kiülünk a télikertbe, és azonnal érezhetjük jótékony hatását. Persze sokat tud dobni a társaság, család a hangulaton, de ha egyedül lennénk is tökéletes nyugalomban lehet részünk. Legyen a társunk egy csésze tea, vagy pohár bor, akár egy tábla csoki, a jó hangulat garantált.

 

Ne hagyjuk, hogy a téli depresszió eluralkodjon rajtunk, csináltassunk télikertet és használjuk ki! A télikert alkalmas egy csodás növény oázis kialakításához, de tökéletes lehet egy hangulatos étkezőhöz vagy akár nappalihoz is. A lényeg, hogy olyan funkciót kapjon a télikert, amit valóban kihasználunk és ahol sok időt tudunk tölteni.

Télikert nagy üvegfelülettel

Télikert nagy üvegfelülettel

A télikertekre jellemzőek a nagy üvegfelületek, amelynek köszönhetően nem csak sok fényt jut be, de a hőérzetünket is javítja, és csodás hőszigetelő tulajdonsága miatt még a számla miatt sem kell aggódnunk, hiszen spórolhatunk is vele. Annyi előnye van a télikerteknek, hogy már maga a felsorolása is lázba hozza az embert és azonnal szeretne egy ilyet. Nincs még egy olyan dolog, amely ezeket a pozitív változásokat produkálni tudná.

 

Ha pszichológus lennék, a kertes házban élő depressziós pácienseimnek biztos ezt ajánlanám. Nem csak a felnőttek élvezhetik a télikert előnyeit, a gyerekeknek is sok szórakozást tud biztosítani. Gondoljunk arra a sok üvegfelületre. A gyerekek a karácsony közeledtével hópelyheket, hóembereket, karácsonyfákat, mikulást, de akármi mást is ráfesthetnek, amit könnyű szerrel az ünnepek után el tudunk távolítani, és jöhetnek a virágminták. De már az is nagyszerű élmény, ha túl hideg van kint, a gyerekek kiülnek a télikert ablakához vagy lefekszenek és csak nézik a hóesést.

Télikert karácsonykor

Télikert karácsonykor

A karácsonyt is hangulatosabbá tehetjük, ha a télikertbe díszítjük fel a fát. Kintről is gyönyörű látvány nyújt, ha benézünk az ablakon. A gyerekek, a család úgy tudják körbeülni a fát, hogy közben a téli természetet, a hóesést közel érzik. Ezt semmi más nem tudja biztosítani számukra.

Kell ennél több érv, hogyan tudja a télikert feldobni a hangulatunkat és elűzni a depressziót? Ha csak megnézünk néhány képet az interneten a télikertekről, azonnal láthatjuk, érezhetjük, hogy ez jó, és erre mindenkinek szüksége lenne. A legtöbb probléma, stressz egy kis nyugalommal megoldható, amit a télikert tökéletesen biztosítani tud számunkra.