Munkavállalás Németországban

december 7, 2015

Mind munka, mind megélhetés szempontjából jól választ az, aki külföldi munkavállalás céljából Németországot szemeli ki célországnak. A második világháború vége óta felfelé ívelő gazdasági viszonyokon túl nem fenyegetik természeti katasztrófák az ott lakókat, és ha rendelkezik személygépkocsival a munkavállaló, Németországban díjmentesen használhatja Európa egyik legsűrűbb autópálya-hálózatát. Amennyiben nem autóval, hanem repülővel utazna valaki, az ország területén több, mint 50 repülőtér közül választhatja ki az úti céljához legközelebb esőt. A települések közötti illetve azokon belüli közlekedési lehetőségeket szintén folyamatosan fejlesztik a németek.

 

Munka Németországban - Stuttgart

Munka Németországban – Stuttgart

Németország a lehetőségek széles tárházát nyújtja azoknak, akik ott szeretnének munkát vállalni és elég bátrak ahhoz, hogy külföldre menjenek. Természetesen legalább alapszinten mindenképp szükséges beszélni a nyelvet, ezt ki-ki ízlése, habitusa és pénztárcája szerint sajátíthatja el, ezenkívül a külföldi munkavállaláshoz elengedhetetlen a biztosítási kártya és az útlevél beszerzése is. Továbbá a németországi munkát vállalónak tudnia kell, hogy kiutazása és munkája első hónapja alatt saját költségen kell élnie, egészen addig, míg meg nem kapja első fizetését, amikor természetesen ez a befektetés azonnal megtérül.

A társadalombiztosítást kezdettől fogva a munkáltató és a munkavállaló közösen állja, a munkáltató a munkába lépés napján köteles a munkavállalót bejelenteni az illetékes intézményeknél. Németorszában a betegbiztosítás különböző juttatásokkal jár, mint előzetes orvosi vizsgálat vagy háziorvosi és fogorvosi kezelés, gyógyszerek és kórházi kezelések finanszírozása, és megfelelő feltételek mellett otthoni ápolásra is jogosít.

Háromhavi tartózkodás után ugyan engedélyt kell kérni a további tartózkodásra, ha valaki külföldiként Németországban vállal munkát, viszont kiutazás előtt nincs szükség előzetes engedélyezési eljárásra a magyar munkavállalóknak sem, már 2001 óta.

            Segítség a német munkavállalásban

Német muka a fémiparban

Német muka a fémiparban

Cégünk, a Max-Service Kft. segítségével sokkal kevesebb fáradság és utánajárás marad a munkakeresőnek, hiszen csupán a honlapunkon található jelentkezési lapot kell kitöltenie a külföldi munkavállaláshoz, ahol természetesen meg kell jelölnie, milyen végzettséggel rendelkezik, illetve milyen munkát szeretne vállalni. Az elküldött adatok alapján fogják munkatársaink elemezni a jelentkezési lapját, majd a német partnerekkel egyeztetve választják ki az adatbázisból a megfelelő munkalehetőségeket. Erről az eredményről a jelentkezőt e-mailben tájékoztatjuk, akinek ha megfelel a német munkaajánlat, a következő teendői vannak: be kell szereznie a szükséges dokumentumokat és egyeztetni kollegáinkkal a részleteket, ezt követően kerülhet sor a munkaszerződés megkötésére. Csupán ennyire van szükség álmai munkájának megtalálásához.

Sok munka esetében előnyt jelent a saját személygépkocsi, de nem feltétel. Nem jelent nagy gondot az, hogy jó fizetéssel járó munkát találjon Németországban a Max-Service segítségével, különösen akkor sima az út, ha rendelkezik szakképesítéssel és nyelvtudással is. Rengeteg munka közül választhat,főként egészségügyi vagy fémiparhoz kötődő szakmák közül, többek között szerezhet ápolói munkát Baden-Württemberg tartományban Stuttgart környékén, dolgozhat CNC esztergályosként, CNC forgácsolóként, programozóként, marósként Niedersachsen szövetségi államban, Peine-ban vagy autószervizben.