Műterem a fotózáshoz

Rendkívül széles a lehetőségek tárháza – ha nem éppenséggel végtelen (!) -, ha egy fotós által elképzelt háttérről, a műterem berendezéséről, vagy akár az egész általa megálmodott látványról beszélünk. A fotósok megannyi részletgazdag kép elkészítését ötlik ki képzeletükben, melyeknek jó része sajnos a feledésbe merül, pl. egy, az adott kép elkészítéséhez szükséges, a megfelelő felszereléssel és technikai háttérrel rendelkező műterem híján is. Természetesen nem a műterem hiánya az egyetlen dolog, ami miatt egy álom nem valósul meg. A megfelelő műterem nyilván borzasztóan fontos, ha a természetes fény és színviszonyoktól eltérő fény- és háttérigényű képekről beszélünk. Így a műterem csak az egyik lényeges szempont, ami elengedhetetlen bizonyos képek, vagy fotósorozatok elkészítéséhez.

műterem

Ami megy műterem nélkül is

A végtelen számú szóba jöhető lehetőség közül a műterem segítségével megvalósítható kompozíciók csak egy részét képezik az ominózus palettának. A műterem mellett egy csomó minden más is el tud készülni a lencsevégre kapott pillanatok színes és szép sorából.  Ide kattintva megtekintheti az egyik legnépszerűbb műtermet. Amihez például nem kell műterem, azok nyilván a természetfotók. Egy műterem tényleg nagyon sok mindenre lehetőséget ad, de azt azért senki nem gondolhatja, hogy fát fognak neki ültetni az üres sarokba egy hétvége alatt. Ehhez a műterem kevés. De olykor még maga a természet is – hacsak a természetes növekedési ciklusokra gondolunk, amelyek nyilvánvalóan befolyásolják, nemcsak a növények és az emberek, hanem minden élő fejlődési folyamatait. Márpedig ezek a ciklusok nem egy műterem által megvalósítható és a műterem működési rendjébe illeszkedő időtávra szólnak. A műterem mellőzésével, az anyatermészetben készülő képek közül nagyon közkedveltek például az állatok (pl.: madarak, emlősök, …) és a növények fotózása (pl.: virágok, fák, …) , hogy magukat a természetes képződményeket ne is említsük. Ez utóbbiak gyakran be is járják a világot, ha alkalmasint hozzáértő gépkezelő lencsevégre kapja őket. Itt értelemszerűen a Föld híres helyeire és az idő, valamint a természeti erők formálta lenyűgöző tájakra gondolunk. Egy műterem ilyet nyilván nem tud – de hát nem is az a feladata. Bár az elkészített képek utómunkálatainak egy jól felszerelt műterem is otthont adhat. Továbbá műterem bérlése nélkül is kiválóan elkészíthetők olyan képek, melyek nem kapcsolódnak a Föld hét csodájához és világhírű helyekhez sem, viszont egy fa tövében, a szabad ég alatt elkészített fotó, háttérben egy gyönyörű lugas látványával igazán lenyűgöző látványt nyújthat a maga egyedi színvilágával – ez megint csak nem egy műterem profiljába vágó irányzat. Ahogy nem egy műterem hátterei és kellékei nyomán születnek gyönyörű templomi fotók egy házasságkötési ceremónia alkalmából. De akkor milyen képek készülnek egy műterem falai között?

Amihez már jól jön a műterem

Amikor már elengedhetetlen egy műterem igénybevétele, az rögtön a nem természetes hátterek és terek, színek, illetve árnyékok effektusai. Ezek esetében azonban már olyan területen járunk, ahol nyilvánvalóan elengedhetetlen egy műterem használata. De hogy milyen egy jó, vagy akár ideálisnak mondható műterem? Az elhelyezkedés döntő fontosságú lehet. Nagy előny, ha a műterem könnyen megközelíthető helyen van, ideértve a tömegközlekedést, a gyalogos, és az autós megközelítés lehetőségét. A műterem termének/termeinek a kialakítása, mérete és természetesen adódó fényviszonyai megint óriási aránnyal vetnek a latban, ha épp nem ezek a legfontosabbak. Nyilván rengeteget számít még a műterem felszereltsége, ahol a terek alakíthatósága, formálhatósága és a környezeti színek variálásának lehetősége is sokat számít. Többféle alakú és méretű tér, több beállítási lehetőség. Ezek mind-mind befolyásolják a műterem kiválasztásának folyamatát.