Mi a radiátor?

A radiátor egy hőt sugárzó (innen is a radiátor szó) épületgépészeti berendezés, melynek célja, hogy a termikus energiát az egyik médiumtól a másikhoz juttassa, fűtés céljából. A fűtő radiátort Franz San Galli találta fel 1855-ben. Azóta már szinte minden lakásnak olyan szerves részévé vált, amely nélkül elképzelhetetlenek lennének a hideg téli esték.

A radiátorok és a fűtőberendezés közt csövek vannak, melyekben folyadék kering és ez szállítja a hőenergiát. Ami a jelentős újítást jelentette ebben a rendszerben, az az, hogy így a hő forrása, a tűz, nem volt közvetlen kapcsolatban azzal a hellyel, melyet fűtött. Ezért a radiátorok jelentősen megnövelték az otthonok biztonságát – és bár ez a folyamat természetesen jelentős hőveszteséggel is jár összességében mégis egy biztonságos megoldása az otthon fűtésének.

radiátor
Radiátor

Forró vízzel működő radiátor

A forró vízzel működő radiátor felépítése olyan, amiben van egy nagy, vízzel teli tartály, és egy nyomás pumpa vagy szivattyú. Ahogy a rendszerben a víz lehűl, lesüllyed a radiátor aljára, és ezáltal kilökődik a radiátor túlsó felén, így létrehozva a keringést.

A tradícionáls, vas radiátorok már kereskedelmi forgalomban nem igazán kaphatóak, helyüket átvették az alumínium radiátorok és a rézcsövek. Ezeknek a alumínium radiátoroknak már jobb a hőleadásuk, és kevesebb üledék is keletkezik bennük mint a vasradiátorok esetén.

A radiátorok dolga, hogy hőt sugározzanak a szoba levegőjébe. Ezt úgy teszik, hogy a hideg levegőt alul ‘beszívják’, a radiátor csövek közt ez a levegő felmelegszik, majd felül távozik. Emiatt beáll egy állandó levegőmozgás a radiátorral fűtött szobákban. Hogyha a levegőmozgás akár alulról akár felülről blokkolva van, akkor nem tud mozogni a levegő és a radiátor nem tud megfelelően működni.

Gőz radiátorok

A gőznek megvan az a hasznos tulajdonsága, hogy keringető szivattyú nélkül is kering a csövekben a nyomás miatt. Ezt a tulajdonságát kihasználva már előbb bevezetésre is került, mint mielőtt az elektromos motorok és szivattyúk elérhetőek lettek volna. A gőzt könnyebb nagyobb távolságokra szállítani mint a vizet, főleg, hogyha magas épületekről vagy távfűtésről van szó. A magasabb hőmérséklet miatt azonban az energiaveszteség is természetszerűen nagyobb.