Költséghatékony megoldás, és még a fűtést sem kell lejjebb vennie!

Sokunknak bizony elég nagy fejfájást tud okozni a fűtési szezon kezdete. Kalkulálunk, számolgatunk, hogyan lehetne a lehető legkevesebből megúszni a fűtésszámlákat és gyakran azt a megoldást választjuk, hogy letekerjük a fűtést és egész egyszerűen inkább fagyoskodunk. Ám ez nem feltétlenül jelent kevesebb költséget, és még ártunk is ezzel magunknak. Hogyan lehet akkor a lehető legjobban kijönni anyagilag télen, úgy, hogy mi se fagyjunk meg a saját otthonunkban?

Hőveszteség minimalizálása

Léteznek teljesen magától értetődő, egyszerű megoldások, és ha ezeket egyszerre alkalmazzuk, egészen biztos, hogy jól fogunk kijönni a végén:

 • Előtér szélvédetté alakítása
 • Megfelelő hőszigetelésű bejárati ajtó (vagy akár dupla bejárati ajtó)
 • Ablakoknál, ajtóknál szigetelőcsíkok, vagy szilikon gumi használata
 • Leeresztett redőnyök, vastag sötétítőfüggönyökkel is elérhető a hőszigetelés, főleg, ha minél közelebb hozzásimul az ablakhoz. Éjszakára hagyjuk a redőnyöket leeresztve
 • Radiátorok mögé ragasztott hő tükröző felület
 • Külső hideg falak belső oldali hőszigetelése, tapétával, vagy kifejezetten erre kitalált 2cm vastag lapokkal
Fűtés és hőveszteség
Fűtés és hőveszteség

Ahol penészes foltokat találunk a falon, nem feltétlenül beázástól, vagy párától lehet. Vannak ugyanis rejtett kőhidak, melyek felületein elszökik a meleg. Sajnos gyakran nem megfelelően szigetelik le ezeket a kőhidakat, így azokon keresztül jelentős meleg távozhat a házunkból. Általában ablakoknál, áthidalóknál, erkély lemezeknél, jöhet létre. Ezeket a kőhidakat a legjobb, ha belülről próbáljuk meg hőszigetelni, így a penész foltokat is kivédhetjük és a hőenergia is megmarad házunkban.

Beállítás, beszabályozás

A fűtés egy olyan hidraulikai rendszer, melynek, ha csavargatjuk, tekergetjük, elállítjuk, többet árt, mint használ és esélyes, hogy végül mi fogunk rosszul kijönni a végén, hiszen többet kell majd fizetnünk a gázért.

A fűtési rendszer hidraulikai körökből áll, melyben előremenő és visszatérő víz jár, és a kazánhoz közelebb lévő körök áramlását ugyanaz a szivattyú állítja elő, mint a távolabbi körökét. A hosszabb körök áramlási ellenállása erőteljesebb, mint a rövidebbeké. A víz, pedig mindig arra áramlik, amerre akadálytalanul, könnyen tud. A megoldás pedig a kazánhoz közelebbi radiátoroknál, padlófűtési köröknél szűkíteni kell az átfolyási keresztmetszetet, hogy a távolabbi körökbe is eljusson a víz. Ezt egyedül aligha tudnánk megcsinálni ezért érdemes szakembert hívni, akik a visszatérő szelepek vagy az emelkedés korlátozóval ellátott radiátor szelepek élő beállítávásal végzik ezt el. A régebbi fűtési rendszerek szelepei már bekövesedtek, eltekerhetetlen szabályozókkal állnak évek óta ugyanúgy, ezért érdemes ezeket ellenőrizni és kicserélni működőkre, lehetőleg termosztát fejjel ellátva. És ne feledjünk el persze a szabályzásról!

Továbbá fontos, hogy a gázkazánt is tisztíttassuk és beállítsuk. A füstgázok életveszélyesek lehetnek, tehát rendszeresen mérni kell összetételüket, és az ennek megfelelő beállítás lehetővé teszi, hogy optimalizáljuk az égési folyamatot. Ha jó hatásfokú az égés, az kevesebb káros kibocsájtású szennyező anyagot fog maga után hagyni. Kevesebb gázunk lesz, több meleggel…

Légtelenítés

Az a radiátor, amelyik nem megfelelően melegszik át és félig hideg marad, nagy valószínűséggel levegő ragadt benne. Ha van légtelenítő a radiátoron, azt ki lehet engedni óvatosan, amíg el nem kezd folyni belőle a víz. Gyakori, hogy buborékos lesz a rendszer, és ezáltal folyamatosan szökik a nyomás, így rendszeresen után kell tölteni. Ezek a hibák a tágulási tartály hibájára, vagy apró tömítetlenségre utalnak. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy festésnél, vagy egy bogár lecsapkodásánál ráállnak a radiátorra, hogy elérjék a magasabban lévő helyeket, ám ez azzal jár, hogy a beállított lejtésük elmozdul és levegősek lesznek. Ilyen esetben minden képen javítani kell a radiátor dőlésszögét és ki kell engedni belőle a beszorult levegőt.

Radiátor légtelenítés
Radiátor légtelenítés

Üzemeltetés, vezérlés

Nagyon fontos, hogy a fűtési rendszert átvizsgáljuk időközönként. Az automata légtelenítők, a tágulási tartály, a rendszer hidraulikai beszabályozása, a gázkészülék tisztítása, és a szellőzés ellenőrzése nem csak a biztonságot szolgálja, de a hatásfok is jelentősen javul tőle, és a hibák is könnyebben felszínre kerülnek az átvizsgálás során. Nem árt, ha ezeket időben kiszűrjük, hiszen veszélyesek is lehetnek, illetve csökkentik a fűtési rendszer élettartamát is.

Ha lejjebb tekerjük a fűtést, nem kell többet fizetnünk. Nos, igen, de sokan átesnek a ló túlsó oldalára. Ha ugyanis napközben is leállítjuk a fűtést, a nagy hőmérsékletingadozás miatt intenzívebb felfűtési időszakot hozunk létre, amivel megugrik az intenzitás és végül azon kapjuk magunkat, hogy mégis többet költünk, mint amire számítottunk. Megoldás lehet erre, ha programozható termosztátot alkalmazunk, és előre beállítjuk a változó hőmérsékletet, de csak csínján. A legjobb opció, egy átlagos gázfűtéses rendszernél, ha jó minőségű heti programos termosztátot veszünk a tekerős verzió helyett. Egy szezon alatt szinte biztos, hogy megtérül az ára, sőt.

Hasznos tippek a gazdaságos üzemeltetéshez:

 • Termosztátos radiátor használata (ott, ahol nincsen központi termosztát)
 • Digitális programozható termosztát az épület központi belső falán (heti és szabadság programmal ellátva)
 • A gondos beprogramozás aranyat ér, de legalábbis pénzmegtakarítást nyerünk vele
 • Külső hőmérséklet érzékelős vezérlés (egyenletessé, takarékossá teszi a fűtést)
 • Kondenzációs gázkazán használata (megfelelő vezérléssel akár 25%-os megtakarítás)
 • A fűtési rendszert érdemes 3-5 évente átvizsgáltatni, tisztíttatni
 • Jó légáramlat biztosítása a radiátorok alatt és felett – ne legyen rápakolva
 • Ha van függöny, az ne fedje el a radiátort.

A magyar háztartásokban a megszokott 23-24 Celsius igencsak pazarlás. Nálunk sokkal gazdagabb országok lakói is megelégszenek az átlag 20 Celsiussal, nem kéne trikóban lenni otthon télen, és akkor nem lenne ennyi a fűtésszámlánk.

Kevesen tudják, de 1% hőmérsékletcsökkentés közel 7% megtakarítást jelent!