Helyfüggő szolgáltatások

SMS/MMS alapú országos útvonaltervezo szolgáltatás indult

A Topolisz Kft. és a VoxInfo Kft. közös fejlesztése Magyarország bármely két postai címe között kínál mobiltelefonnal elérheto útvonalterveket. Emelt díjas SMS-ünkre az autóval, BKV-vel, vagy gyalogosan ajánlott itiner mellé térképvázlatot is küldenek.
Az Útvonalterv.hu-n régóta elérheto webes útvonalajánló mostantól mobiltelefonnal is használható. Az InnenOda névre keresztelt szolgáltatást egy emelt díjas számra küldött SMS-sel lehet igénybe venni. Az útvonalterv kétféle formátumban kérheto.

MMS fogadására nem alkalmas készülékkel is használható az SMS formájában érkezo tömegközlekedési útvonalajánló. Ekkor a térkép nélküli, szöveges itiner Budapest és környéke BKV járatainak segítségével igazít el minket a 160 Ft + ÁFA díjú SMS-ben megadott kiindulási- és célpont között.

MMS-képes telefonnal 240 Ft + ÁFA díj ellenében a térképes szolgáltatás is használhatjuk. Ekkor egy másik számra kell elküldenünk az SMS-t a következo formátumban:

“Innen település utca házszám
oda település utca házszám
auto vagy bkv vagy üresen hagy”

Például: “Innen Eger Kossuth 12 oda Budapest III. Bécsi 114″.

Ha nem adunk meg eszközt, akkor Budapesten belül BKV, más esetben autós közlekedést feltételeznek. Az InnenOda szolgáltatás keretében kizárólag magyarországi címek között kérheto útvonalterv. Ha a rendszer nem képes egyértelmuen azonosítani a kiinduló és/vagy célállomást, úgy egyszeri lehetoség áll rendelkezésre, hogy normál díjas SMS-ben elküljük a javított címeket.

A válasz MMS három részbol áll. A szöveges útvonaltervet egy áttekinto térkép követi a teljes útvonalról, majd egy utcaszintu térképrészlet következik a célpont környékérol.

Az autós útvonalajánló figyelembe veszi a KRESZ-szabályokat és az aktuális korlátozásokat. A Topolisz térképi adatbázisa a teljes közúti és települési úthálózatot tartalmazza, az útlezárások, közlekedési változások pedig naponta kerülnek átvezetésre.

 

Helyfüggő szolgáltatásban az EGNOS

 

 

Ma Liszabonban egy olyan muködo, mobil segélyhívó-mento rendszert mutatnak be, amelyben az 112-est tárcsázó bajbajutottakat EGNOS támogatású helyfüggo szolgáltatás révén érik el a mento alakulatok.

egnos
Amerikában a 911-es segélyhívó számhoz kapcsolódó régi eloirányzat, hogy a meglévo és az újabb mobilhálózatokon lehetoség legyen az automatikus pozicionálásra, a GPS-es és A-GPS-es mobiltelefonok révén lehetoleg minél pontosabban és megbízhatóbban. Itt a szolgáltatók elorébb járnak, a rendszer néhány éles helyzetben már bizonyított. Európában a keresést és mentést segíto hasonló helyfüggo szolgáltatások kialakítása a 112-es általános segélyhívó számhoz kapcsolódik.

A Galileo rendszer fejlesztésében is szerepet vállaló uniós keretprogram egyik projekje SCORE (Service of Coordinated Operational Emergency & Rescue using EGNOS) néven az E112-es híváshoz kapcsolódó irányító rendszer prototípusának létrehozását célozza, ahol a helyfüggo szolgáltatásban szerepet kapnak az EGNOS korrekciós jelei is. A projektre létrehozott konzorciumot a francia Alcatel Alenia Space vezeti és a Galileo Joint Undertaking felügyeli. Az automatikus pozicionálást megvalósító segélyhívó és bevetésirányító rendszer természetesen a Galileo és EGNOS rendszerek piacának élénkítését is szolgálja.

A két éves fejlesztés eredményét ma mutatják be Portugáliában egy városi és egy vidéki tuzeset elhárításának szimulálásával. A demonstráció során a rendszer meghatározza mind a 112-es hívás, mind pedig a helyszínre érkezo tuzoltó- és katasztrófavédelmi alakulatok pozícióját.

A SCORE projekt keretében használt helyfüggo szolgáltatás egyediségét az adja, hogy a pozíciómeghatározás során az automatikus pozíciókérelmet kezdeményezo mobil terminál  számára földi vezetéknélküli kommunikációval nem csupán a GPS (vagy késobb a Galileo) rendszer állapotára vonatkozó támogató adatok (pl. fedélzeti pályaadatok) jutnak el, hanem az EGNOS korrekciók is. A GPS (Galileo) rendszerre vonatkozó támogató adatokra a gyors és biztosabb pozicionálás érdekében van szükség. A pontosabb pozíciót és nagyobb megbízhatóságot nyújtó EGNOS korrekciók vételére egyébként geostacionárius holdakon keresztül is lehetoség lenne, ám ezek a holdak a felhasználó pozíciójából nézve sokszor lehetnek kitakart helyzetben. A szóbanforgó segélyhívó szolgáltatás során végzett pozicionálás tehát egy továbbfejlesztett A-GPS (Assisted GPS) rendszer.

Mivel a Galileo muholdak adatait és az EGNOS kiegészíto rendszer korrekcióit is továbbítja majd a földi vezetékes hálózatokban, a tervezett megoldást nevezhetjük A-GNSS rendszernek is. Az alábbi ábra egy ilyen rendszer megnövelt pontosságát illusztrálja. Regionális szinten az alábbihoz hasonló ábrát kapnánk akkor is, ha nincs földi támogatás, és a Galileo és EGNOS muholdak által sugárzott adatokat használjuk. Megjegyezzük továbbá, hogy a tervek szerint a Galileo rendszer életvédelmi (Safety of Life) szolgáltatásának keretében az erre jogosult, megfelelo vevovel rendelkezo felhasználók az EGNOS-hoz hasonló hatású (megnövelt pontosság és integritás-információk) jeleket foghatnak majd a Galileo muholdakról is. Ami a beltéri pozicionálást illeti, a SCORE A-GNSS módszere egyelore csak a gyenge jelekkel operál, és (pl. az E-GPS technológiával ellentétben) nem kínál a muholdvételt teljesen kiváltó földi megoldást.

A fentiek szerint muködo európai segélyhívó rendszer elvi muködését az alábbi ábra illusztrálja. A vezetéknélküli hálózat (tipikusan GSM/GPRS, de lehet TETRA, Wi-Fi, vagy WiMax) adott pontján folyamatosan gyujtik a GPS (Galileo) és EGNOS muholdak által sugárzott adatokat, melyek közül egy 112-es hívást kezdeményezo készülék számára a földi hálózaton keresztül azonnal továbbítják a muholdas helymeghatározást támogató adatokat. A mobil készülék így könnyebben és gyorsabban jut pontosabb, megbízhatóbb pozícióhoz akár ott is, ahol a csupasz muholdas adatátvitelre a gyenge jelszint miatt egyébként nem lenne mód. A készülék a kapott és mért adatok alapján pozíciót számít, és azt a hívás kezdeményezését követo néhány másodpercen belül, még a beszélgetés ideje alatt továbbítja a segélyhívó szolgálat szerverére, amellyel azután a készenléti alakulatok is folyamatos kapcsolatban állnak a mentés során.

 

 

TETRA rendszer épül Magyarországon

Megkötötte az EDR létrehozására kiírt nyílt, kétfordulós, tárgyalásos közbeszerzési eljárás szerzodését a Miniszterelnöki Hivatal EDR Kormány- biztosa és a T‑Mobile Magyarország Rt.- Magyar Telekom Rt. konzorcium. A rendszer többek között GPS pozícióadatok automatikus átvitelére is alkalmas.

Az Egységes Digitális Rádiótávközlo Rendszer (EDR)

A készenléti és rendvédelmi szervek összehangolt, fejlett kommunikációs csatornáinak kialakítása elengedhetetlen feltétele a katasztrófa-helyzetek és szükségállapotok hatékony, gyors és biztonságos megoldásának.

“A magyar kormány az 1031/2003. (IV. 09.) Kormányhatározattal rendelte el a készenléti és a kormányzati felhasználói kör rádiókommunikációs igényeinek kielégítése céljából, a Schengeni Egyezmény követelményeinek megfelelo, és az Európai Távközlési Szabványosítási Intézet szabványa szerint az egységes digitális rádiótávközlo rendszer kiépítését. A rendkívül magas rendelkezésre állást biztosító, zárt rádiótávközlo rendszer célja, hogy olyan professzionális összeköttetést valósítson meg a különféle készenléti és rendvédelmi szervek között, amely gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá teszi az egyes akciók kivitelezését” – mondta Pesti István, az EDR Projekt kormánybiztosa.

A szerzodés értelmében 2006. április elejére helyezi üzembe a T‑Mobile Magyarország Rt.- Magyar Telekom Rt. az EDR-rendszer budapesti hálózatát, amely az országosrendszer próbaüzemének is tekintheto. Az EDR tervezett magyarországi felhasználói: Rendorség, Határorség, Tuzoltóság, Katasztrófa-védelem, Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Foigazgatóság, PM, Igazságügyi Minisztérium, MEH Nemzetbiztonsági Szolgálatok, EÜ Minisztérium – Országos Mentoszolgálat, Magyar Honvédség.

A szerzodésben vállalt kötelezettségek

Az EDR megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárás gyoztes pályázója, a T‑Mobile Magyarország Rt.- Magyar Telekom Rt. konzorciuma a szerzodés szerint az alábbiszolgáltatások biztosítására vállal garanciát:

A szolgáltatás tervezett éves nettó díja: 9 325 000 000 Ft. A szerzodés idotartama: 10 év.

tetra
A TETRA-technológia

Az EDR a TETRA-technológiával valósul meg. A TETRA a Terrestrial Trunked Radio-elnevezés (földi trönkölt rádió) rövidítése. A TETRA professzionális felhasználásra tervezett, mobil távközlo rendszer: a csoportkommunikációs szolgáltatások, a mobil telefónia, az üzenetküldés és a mobil adatszolgáltatások olyan egyedi kombinációja, amely egyetlen rádióegységrol elérheto. A TETRA mind szolgáltatásaiban, mind egyéb jellemzoiben rendkívül fejlett, professzionális digitális rádiókommunikációs technológiát képvisel. Elonye, hogy akadálymentesen képes üzemelni nagy kiterjedésu területen, a háttérzaj kiszurésével kiváló hangminoséget biztosít, mindig rendelkezésre áll, kevesebb mint fél másodperces hívásfelépítést garantál, bizonyos esetekben hálózati lefedettség nélkül is muködik.

Az egyéni (one-to-one) hívás mellett csoporthívásra, körözvényhívásra és expressz hívásra (push and talk), illetve adatátvitelre is alkalmas (státuszüzenetek, GPS helymeghatározási adatok, fájl- és képtovábbítás, adatbázis-elérés, IP, WAP). A TETRA-szolgáltatások diszpécserhálózaton keresztül muködnek. Európában a 380-400 MHz-es frekvenciát használja a TETRA-rendszer.

Biztonság

A korábbi analóg rendszerrel az egyes készenléti és rendvédelmi szervek kommunikációja illetéktelen személyek, bunelkövetok által lehallgatható, illetve megbénítható volt –egészen a TETRA bevezetéséig, amely nem utolsó sorban titkos kommunikációt biztosít, szemben a korábbi analóg, nyílt, mára több szempontból is elavult hálózatokkal. Akorszeru, digitális TETRA-rendszer ellehetetleníti az illegális információ- és adatfelhasználást, és még tartós áramkimaradás esetén is tökéletes muködést biztosít. Azáltal, hogy naponta képes felújítani a titkosító kulcsokat minden rádió számára, magas szintu biztonságot nyújt.

A rádiószolgáltatás automatikus, a felhasználónak elég a saját feladatára koncentrálnia, nem szükséges magával a rádiókapcsolat létrehozásával foglalkoznia. Bármi és bármikor elofordulhat – vészhelyzetben és szükségállapotban a TETRA életet menthet, és a hatékony mentési munkálatok révén minimalizálja a fizikai károkat.

TETRA a világban

Jelenleg több, mint 650 TETRA-rendszer muködik a világban. A legnagyobb hálózati projektek Belgiumban, Finnországban, Spanyolországban, Franciaországban, Angliában,Írországban, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban és Hong-Kong-ban találhatók, de Európában alkalmazzák még Ausztriában, Romániában, Lengyelországban,Olaszországban, Portugáliában, Görögországban, Németországban és Oroszországban is. Legutóbb a dán vasúttársaságnál jelentették be egy nagyszabású TETRA-rendszer kialakítását.